Mirthe’s Voorstellingen

STRIJD

Een pleit voor ridderlijkheid. Welk dier geeft ons de regels voor een eerlijk duel?

(premiere zomer 2021, vervolg op De Balts)
Het dierenrijk zit vol met worstelende kevers, schreeuwende koala’s en wraakzuchtige roodborstjes. Maar wat is spel en wat is strijd? Welk dier geeft ons de regels voor een eerlijk duel? Ontdek het in STRIJD: een activerende mix van muziektheater en biologie. Tim Hammer en Mirthe Dokter gaan op de vloer de strijd als stel met elkaar aan. Via fascinerende fauna vieren ze het conflict. Want zonder strijd is er ook geen liefde. 

Met STRIJD bouwen Tim Hammer en Mirthe Dokter voort op de door hun gevonden inspiratie in de gedragsbiologie. In 2017 maakten ze De Balts, een komische voorstelling over het baltsgedrag die speelde op o.a. Oerol, Zwarte Cross, Noorderzon en Pop Arts Festival. STRIJD is de nieuwe voorstelling van Tim Hammer en Mirthe Dokter in coproductie met Feikes Huis, D:DNA. De productie wordt mede mogelijk gemaakt vanuit het Fonds Podiumkunsten Nieuwe Makerstraject van Tim Hammer bij KASKO en Ulrike Quade Company. Tevens werken zij samen met een aantal gedrags- en evolutiebiologen.|
BOEKEN: info@mirthedokter.nl
duur: 40 minuten
locatie: binnen- en buiten
plug ’n play – volledig akoestisch

Boekingen: info@mirthedokter.nl

DE BALTS - KAMEROPERAHUIS - internet - liggend

Voorstelling ‘De Balts’

recensie theaterkrant, klik hier

debuut werk van duo Tim Hammer en Mirthe Dokter
Beeldend muziektheater

actuele speeldata: zie Agenda pagina

te boeken via www.dereustotaal.nl

was o.a. te zien op:
Noorderzon 2017 i.s.m Rijks Universiteit Groningen/ Science Linx
toer van het Wilde Oosten 2017 door De Nieuwe Oost en Kameroperahuis in kleine theaters
Pop Arts Festival 2018 (avondvullende versie)
Oerol 2018, West-End Theater
Zwarte Cross 2018

De Balts is een Waltz, maar dan voor dieren. Dieren halen alles uit de kast in hun zoektocht naar de meest geschikte partner. Tim Hammer en Mirthe Dokter onderzoeken met behulp van gedrags- en evolutiebiologen van Rijksuniversiteit Groningen via muziek, mime, maskers en illustraties dit dierlijke gedrag. Wat is de verwantschap met de mens?

In deze montagevoorstelling tonen Mirthe en Tim eigen versies van de dierlijke baltstaal. Elke diersoort gaat weer anders om met verovering en verleiding. Hoe doet de mens dat? Zijn wij onze balts vergeten of zijn onze driften minder zichtbaar geworden? Hebben we in de verleiding nog iets te bepalen of zijn zelfs onze meest rationele overwegingen eigenlijk het spel van hormonen?

De Balts is een cross-over tussen kunst en wetenschap en is dit jaar te zien tijdens Noorderzon Performing Arts Festival en Het Wilde Oosten. De Balts is vallen en opstaan, opnieuw proberen en uiteindelijk met volle overgave de ander proberen te veroveren. Omdat je leven ervan af hangt.

Heeft u interesse in het boeken van een voorstelling:

mail: info@mirthedokter.nl

 2 PJW_7572-www.PjotrWiese.nl 3 PJW_7620-www.PjotrWiese.nl

36983718_371550810038681_5370268107229102080_o36965661_371551200038642_6377146554674839552_oDe Balts-1De Balts-8

1impresariaat (2 van 2)

Voorstelling Kijk, ik zoek!

in 2016 werkt Mirthe Dokter Beeldend muziektheater aan Kijk, ik zoek!
Een 6+ voorstelling (25 min) 
in opdracht van het International Pop Arts Festival o.l.v. Feikes Huis. Kijk, ik zoek! biedt op beeldende wijze een gelegenheid om een stap te zetten richting een vreemdeling

Wat zie je als je plotsklaps in een ander land moet gaan wonen? Je kijkt om je heen: Platte weilanden, honden aan lijnen, natte straten, lange mensen en chocola op brood. En in alle huizen slapen al mensen.

In Kijk, ik zoek! vertelt Mirthe met verf en kwast het verhaal over een onbekende wereld in het licht van een overheadprojector. Over een jongetje, dat wegvlucht uit de noodopvang, de straat op, rondkijkt, op zoek gaat. Kijk en zie een live geschilderd reuzen prentenboek op papier met veel muziek vanuit de ogen van een vreemdeling.

Kijk, ik zoek! Zet een eerste vriendelijke stap in de richting van een vreemdeling.  De voorstelling biedt de gelegenheid om een gesprek te openen over- en met vreemdelingen, vluchtelingen en anderen die onbekend aanvoelen. Via een geabstraheerde weg kun je in ‘Kijk, ik zoek!’ je eigen perspectief veranderen in dat van de ander.


eindregisseur: 
Sanne Zweije
Met dank aanFeikes Huis/Eliane Attinger en Gerrit Timmers (artistieke ondersteuning), Kameroperahuis en Karin Netten (programmering en productie) en mijn Syrische vrienden
 
actuele speeldata: zie agenda pagina
te boeken via info@mirthedokter.nl

was te zien op:
april 2016,  -Jeugdtheater de Krakeling en ostade Amsterdam als onderdeel van Triple bill vers bloed
najaar 2017: als voorprogramma van Het Houten Huis / onbekend land in Groningen

beeldmateriaal:

kijk, ik zoek foto2
 2hoofd kijk ik zoek selectie, mirthe dokter (2 van 11) 3impresariaat (1 van 2) 4persfoto kijk ik zoek 5 kijk ik zoek impresariaat (5 van 1) 
 

 

Composities/muziek door Mirthe:

Voorstelling LEATHERBACK

Een performance aan de hand van de ervaringen van Mirthe Dokter bij een Ghanees seaturtle conservation team. Een reis in schaduw- en poppenspel, overheadprojectie en zang.

2018_Prijsuitreiking_RobinOlinga_MG_3906

Voorstelling Leatherback won in oktober 2018 de Jongemakers prijs op festival Puppet International Meppel, bepaald door een vakjury van internationale programmeurs. 

Het is nacht, de maan is vol. We gaan op expeditie in Ghana, op zoek naar de koningin van de zee: de leatherbackseaturtle. Ga mee op patrouille aan de kust van Donker Afrika. We turen over het water en schijnen met onze zaklamp tot we haar vinden. De twee meter lange lederen zeeschildpad trotseert het stroeve zand op het strand om haar eieren te leggen. Wij houden de wacht, in deze zwarte nacht.

Leatherbackis onderdeel van het voortraject voor een driedimensionale documentaire en voorstelling in 2020. Voor meer info: zie impresariaat.

Publieksgrootte: max. 40 personen
Speellocatie: van zeecontainer tot theaterzaal
Duur: 30 minuten

Schermafbeelding 2018-10-21 om 15.52.53

Schermafbeelding 2018-10-21 om 16.04.15

leatherback container-14

leatherback tweede promo foto

muziektheater-16

Voorstelling IK WOU,

naar teksten van Toon Tellegen

IK WOU dat er overal borden stonden met twee armen in de lucht.
Een schuine, rode streep dwars door ze heen en daaronder: 
VERBODEN TE WANHOPEN
Beeldend muziektheater – In IK WOU komen stille mijmeringen tot leven, verbeeld door overheadprojecties, schilderingen, poëzie en muziek. 3 vrienden creëren een onbevangen en speelse wereld waarin serieuze angsten op een naïeve manier worden bevraagd.

muziektheater-12

poparts-1

IK WOU is te omvatten als een fantasierijke en onbevangen voorstelling voor jong en oud waarin alle disciplines samen komen.

Toon Tellegen: ‘Dit was zo mooi, dank je wel’ – 15-02-2015 PopArts Festival Amsterdam

IK WOU manifesteerde zich in meerdere versies:

Een volwaardige theatervoorstelling i.s.m de twee performers/muzikanten
Tonio Geugelin (viool) en
Deborah van der Velde (piano)
regie: Rieks Swarte en Jeannette van Steen.

Een solo performance locatietheater welke toepasbaar is op verschillende locaties.
Zo werd er een versie ontwikkelt aangepast op de geschiedenis van Stadsboerderij Rietveld in Delft als onderdeel van het Delft Fringe Festival (4 t/m 14 juni). Regie: Jeannette van Steen
Ook was er een aangepaste versie te zien van IK WOU op het Over het IJ festival  Amsterdam (2 t/m 12 juni) en het Grachtenfestival Amsterdam (14 t/m 23 augustus) i.s.m schrijfster Helene Hoogenkamp. Deze versie was getiteld ‘Ten Sop, toegepast op de Zeeheldenbuurt te Amsterdam.

Een niet locatie gerichte versie van de solo performance welke toepasbaar is op elke speellocatie. Deze versie is te zien op 9 en 10 mei op het festival 75 jaar oorlog in de Stad in het Ro Theater Rotterdam.

muziektheater-8

5

registratie:

teaser:

muziektheater-7 uitsnede

Makersdag-AnnavanKooij-6516

Momentum ‘Ik Moed’

In Ik Moed onderzoekt Mirthe moed. Niet met het hoofd maar met de handen, niet met een t maar met een d.
Een momentum, een bijeenkomst met een klein publiek, waarin we samen de moed zoeken. Met als uitgangspunt tekstbundel IK MOET van Toon Tellegen, tien broden klei en een ontmoeting van mensen.

In juli 2019 ontwikkelde Mirthe in Werkplaats Diepenheim als eerste vorm een ritueel waarin een groep van 15 mensen gezamenlijk nieuwe moed verzameld. Dit middels klei en zang. Aankomend jaar wil Mirthe dit onderzoek verder voortzetten. Het ritueel is geschikt om te boeken.

 

 

Wil je een voorstelling boeken?

contact info@mirthedokter.nl